15.7 C
Pasvalys
2024 / 05 / 03

Regionų verslas praktiškas: senos tradicijos naujoms idėjoms netrukdo

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Verslas. Nuotrauka William Iven iš Unsplash.

Kol įvairios verslo socialinės iniciatyvos ir projektai daugiausiai sutelkti didžiuosiuose miestuose, regionuose, kartu – ir Ukmergėje, verslo socialinė atsakomybė gyventojų suprantama pirmiausiai kaip skaidrus didesnio nei minimalus atlyginimo mokėjimas.

- Reklama -

Tiesa, patys regiono verslininkai sako, kad ne tik norėtų aktyviau įsitraukti į įvairias socialines veiklas, bet kartu laukia ir bendruomenių iniciatyvos bei noro kurti kultūriškai turtingesnę aplinką regione.

Verslo socialinės atsakomybės skatinimo kampaniją „Ne tik sau“ inicijavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) užsakė reprezentatyvią visos šalies gyventojų apklausą.

Jos rezultatai atskleidė, jog sąžiningumas darbuotojų atžvilgiu aktualiausias regionų centruose ir kaimo vietovėse. Čia skaidriai mokamų atlyginimų tikisi atitinkamai 51 ir 39 proc. apklaustųjų, kai miestuose tokių darbuotojų – 34 procentai.

Svarbios ir vertybės

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) generalinis direktorius Andrius Nikitinas pastebi, kad regionuose verslas turi progą sustiprinti ryšius su vietos gyventojais. Juo labiau, kad juose beveik nuolat trūksta darbuotojų.

- Reklama -

„Regionuose 18 proc. gyventojų socialiai atsakinga įmone laikytų tą, kuri savanoriškai vykdo ar remia socialines iniciatyvas, 13-14 proc. – bet kokias iniciatyvas, didinančias gyventojų gerovę. Kita vertus, akivaizdu ir tai, kur būtų paprasčiausiai nepataikyta. Regionų gyventojai nepalaikytų su aplinkosauga susijusių projektų, nes čia dėmesys gamtos klausimams yra kur kas mažesnis negu didmiesčiuose“, – sako konfederacijos generalinis direktorius.

Mokymus bei seminarus organizuojančios įmonės „PersonPremier“ strateginio valdymo ekspertas-konsultantas Tomas Staniulis pastebi, kad verslo įsitraukimo į socialinius projektus mastas Lietuvoje turi daug potencialo augti.

„Lietuvoje tai taip pat daroma, tik dar palyginti nedideliu mastu. Tačiau šiuolaikinėms įmonėms nebepakanka vien siekti pelno – vis reiklesni ir sąmoningesni vartotojai ima teikti pirmenybę prekės ženklams, kurių filosofija jiems priimtina. Dažnai tai reiškia etišką, atsakingą įmonės elgesį. Tai taikytina ir darbuotojams. Talentingi ir perspektyvūs darbuotojai gali rinktis, su kuo nori dirbti, ir noriau renkasi įmones, kurių puoselėjamos vertybės jiems priimtinos“, – teigia T. Staniulis.

Motyvuoja ne tik atlyginimas

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo vadovas Regimantas Baravykas teigia, kad Ukmergės krašte verslininkai ne tik noriai prisideda prie bendruomeninių projektų, bet savo darbuotojams patys siūlo įvairias iniciatyvas.

„Įmonės organizuoja išvykas ir šventes darbuotojams, jų šeimoms. Man sunku kalbėti apie tai, kiek lėšų verslas skiria finansinei paramai, nes tai kiekvienos įmonės vidaus tvarkos klausimas, bet, ištikus nelaimei, vietos verslininkai tikrai nepalieka žmonių bėdoje, juos paremia“, – sako jis.

R. Baravykas pabrėžia, kad šių dienų darbo rinkoje atlyginimas nėra vienintelė darbuotojų motyvacijos priemonė: „Darbdaviai suinteresuoti nuolat gerinti darbo sąlygas. Tai daroma tam, kad darbuotojai galėtų labiau susikaupti atlikdami užduotis, o ne galvoti, kad jiems šalta, nejauku, nepatogu ar stringa kompiuteris. Į darbo aplinkos gerinimą šiandien investuoja visos regiono įmonės“.

Pasak pašnekovo, didžioji dalis įmonių ne tik turi įvairių motyvacinių priemonių skatinimui, bet ir itin stengiasi, kad darbo užmokestis būtų išmokamas laiku. „Nėra taip, kad turėdama pinigų įmonė pirks stakles, o darbuotojams darbo užmokestį mokės kada nors vėliau… Tokie dalykai jau praeityje, stengiamasi, kad atlyginimas būtų mokamas laiku“, – apie tai, kad darbuotojų teisės ir poreikiai yra vienas svarbiausių prioritetų kalbėjo pašnekovas.

Verslas turi savo tradicijas

R. Baravykas sutinka su mintimi, kad įmonės vis aktyviau imasi socialinę atsakomybę įprasminančių veiklų ir įsitraukia į bendruomeninius projektus. Anot jo, tai svarbus žingsnis pirmyn.

„Didžioji dalis regionų verslų juk pradėti ne vakar. Suprantu, kad Vilniuje ar Kaune, kur kuriami technologijų slėniai, atsiranda nišos naujoms ir progresyvioms idėjoms, tačiau regionuose verslo tradicijos jau susiformavusios ir didelio naujovių proveržio bent kol kas čia nėra. Kaip jau minėjau, įmonės turi savo tradicijas ir metai iš metų sėkmingai įgyvendina įvairius socialinius projektus“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad vietos verslininkai į socialinės atsakomybės prisiėmimą žvelgia labai praktiškai ir prie įvairių renginių ar akcijų prisideda savo gaminama savo produkcija, skiria paramą Ukmergės rajono savivaldybės gabių vaikų ir jaunimo rėmimo fondui, remia sporto komandas.

„Ukmergėje kasmet vyksta garsus Tarptautinis perkusijų festivalis ir yra įmonės, kurios nuolat prisideda prie šio renginio“, – dar vieną pavyzdį pateikė pašnekovas.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo vadovas pabrėžė, kad nepaisant to, jog verslas ir bendruomenės kasmet sėkmingai įgyvendina dešimtis bendrų projektų, šioje srityje dar yra kur tobulėti.

„Visuomet atsiranda naujų idėjų ir aktyvių žmonių, kurie nori jas įgyvendinti. Gyvename besikeičiančiame pasaulyje ir jei anksčiau koks nors seminaras vykdavo uždaroje salėje ir visi mokydavosi žiūrėdami į lentoje rašantį lektorių, tai šiandien darbuotojai tų pačių dalykų mokomi ant sraunia upe plaukiančio plausto. Atsiranda ne tik naujos komandos formavimo formos, bet ir stengiamasi atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo poreikius ir galimybes, o kaip tik čia ir atsiranda puiki terpė įvairioms socialinėms iniciatyvoms“, – sako R. Baravykas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu „Spinter“ tyrimai rugpjūčio 27 – rugsėjo 4 dieną atliko reprezentatyvią apklausą, kurioje dalyvavo 1010 18-75 metų gyventojų.

Erika Jocytė
Europos Sąjungos investicijų skyriaus vyriausioji specialistė
LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija


Daugiau: Regionoverslas.lt

spot_img
spot_img

Astrologinė prognozė gegužės 3-iajai, penktadieniui

AVINAS. Ši diena gali būti rami, o jūs – pasyvūs ir svajingi. Kita vertus, gali būti ir taip, kad stigs jėgų bei sveikatos rimtiems darbams arba turėsite rūpintis sergančiu artimuoju. JAUTIS. Regis, jums nestigs energijos,...

„Rimi“ dabar ananasai – pigiau: pagerins virškinimą ir sustiprins kaulus

Ananasai – vieni iš populiariausių tropinių vaisių pasaulyje, pastaraisiais dešimtmečiais atrandantys savo vietą ir lietuvių mitybos racione. Dar Kristupo Kolumbo į Europą atgabenti ananasai šiais laikais tampa dažno šventinio stalo puošmena. Be jų neįsivaizduojami...

Vagis blokavo prie darželio atvykusių tėvų mašinų užrakinimą, pasisavino pinigus

Šiaulių policija prie vaikų darželio sulaikė vyrą, kuris turėjo svetimų mašinų užrakinimą blokuojantį įrenginį. Manoma, kad tokiu būdu buvo apvogti keli tėvai, kurie savo vaikus atvežė į darželį. Negalėję užrakinti automobilio, jie jį paliko neužrakintą...

„Rimi“ įsigiję aliejaus pigiau pasiruoškite šių gardžių užpilų salotoms: štai, ko prireiks

Saulėgrąžų aliejus pasižymi itin švelniu skoniu, tad jis plačiai mėgstamas tiek profesionalių virėjų, tiek gaminančių pigesnius dienos patiekalus namuose. Be to, šis aliejus įvairiai pritaikomas nuo gardžių kepinių iki pikantiškų salotų užpilų. Gydytoja dietologė...

Šiandien, ketvirtadienis – paskutinė diena deklaruoti pajamas ir skirti 1,2 proc. paramai

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kai šalies gyventojai gali pateikti pajamų deklaracijas. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šiuo metu pareigą jau atliko apie 69 proc. privalančiųjų deklaruoti gyventojų, o iš viso pajamų mokesčio deklaracijas pateikė daugiau...

Metereologai prognozuoja, kad ši vasara Palangoje bus šilta ir sausa

Įsibėgėjant 2024 metų vasaros atostogų rezervacijai, Palanga kviečia poilsiautojus mėgautis ne tik šilta Baltijos jūra, bet ir turiningu laisvalaikio praleidimu. Metereologai prognozuoja, kad ši vasara Palangoje bus šilta ir sausa, todėl idealios sąlygos paplūdimio...

Kuo Mamos diena arčiau, tuo „Iki“ – pigiau: tulpės – vos po 33 centus,...

Geriausia dovana mamai – dėmesys ir nuoširdūs žodžiai, bet juos tik sustiprina su meile iškeptas tortas ir gaivi pavasariškų tulpių puokštė. „Iki“ pasirūpino, kad dovanomis mylimai mamai kiekvienas pirkėjai galėtų pasirūpinti be vargo ir...

ORAI: Ketvirtadienio dieną be lietaus, aukščiausia temperatūra vietomis iki 27 laipsnių šilumos

Ketvirtadienio dieną be lietaus. Vėjas rytų, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25, šalies pietvakariuose vietomis iki 27 laipsnių šilumos. Penktadienį be lietaus. Vėjas rytų, naktį 4–9 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 4–9, kai kur 10–12...

Gegužės 2-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 2-oji – Pasaulinė tuno diena. Gegužės antroji, ketvirtadienis – 122-oji metų diena (ketvirtoji 18-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 242 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Atanazas, Eidmantas, Eidmantė, Eidmina, Eidminas, Eidminė, Eidotas, Eidotė,...

Astrologinė prognozė gegužės 2-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Gali tekti spręsti nelengvus finansinius rebusus, ruošti ataskaitas, susiduriant su keistais netikėtumais. Regis, pokalbiai su draugais, pažįstamais suteiks tvirtybės. Tik nepraraskite saiko vartodami svaigalus, nes grės problemos. JAUTIS. Darbe nesijausite užtikrintai dėl juntamos neteisybės...

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių: „Iki“ pataria, kaip jas skaniai paruošti...

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius ir net egzotiškus produktus, tačiau kartais pamirštami tradiciniai lobiai. Soros neabejotinai yra vienas jų...

Geriausiu pasaulyje vadinamo šokoladinio pyrago paslaptis: štai kaip jį ruošia švedai vos iš kelių...

Dar trečiadienį dažnuose namuose pakvips kepiniais, mat rytoj pasaulyje minima „pi diena“. Ji skirta matematiniam simboliui π (pi), tačiau šią dieną mėgstama švęsti su pyragais, nes angliškai žodžiai „pie“ ir „pi“ tariami vienodai. Pasak...

„Iki“ raitojasi rankoves: kruopščiai palygino 10 tūkst. prekių, kad pirkėjams atneštų dar daugiau naudos

Vis daugiau pirkėjų patys įsitikina, kad vienas efektyviausių metodų sutaupyti parduotuvėje – rinktis privačių prekių ženklų produktų linijas, tokias kaip „Iki“ ar „Clever“. Prekybos tinklas „Iki“, siekdamas kuo geriau pateisinti pirkėjų lūkesčius ir nuolat...

„Rimi“ dairykitės vienos žuvies: vietoje lašišos galite rinktis ją, o skonis tikrai nebus prastesnis

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img