0.9 C
Pasvalys
2024 / 05 / 08

Veiksmingas ne tik medus – imunitetą stiprinantys top produktai ir prieskoniai

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Citrina, imbieras, medus ir česnakas – produktai, kuriuos prisimename visi, kai tik užklumpa peršalimo ligos. Tačiau imunitetui ir kovai su virusais veiksmingi ne tik jie. Specialistai įvardijo, kokie produktai yra sveikiausi ir turtingiausi natūraliais vitaminais ir kas turėtų dominuoti mūsų kasdienėje mityboje, jei norime stiprinti savo organizmą.

- Reklama -

Imuniteto stiprinimas prasideda nuo žarnyno

Sveikos gyvensenos ir mitybos konsultantė, gydytoja Asta Keturkienė atkreipia dėmesį, kad mūsų imunitetą silpnina netvarkingas dienos režimas, stresas ir organizmo tarša. Kaip atpažinti, kad mūsų organizmas užterštas? Gydytoja sako, kad pagrindiniai simptomai – migrena, lėtinė sloga, šleikštulys pavalgius, širdies sutrikimai, pilvo skausmas, darbingumo bei apetito sumažėjimas, blogas burnos ir kūno kvapas, gleivių kaupimasis kvėpavimo sistemoje, tuštinimasis per valandą nuo pavalgymo, ir kt.

„Jei norime išvengti ligų, visų pirma, turime pasirūpinti, kad mūsų žarnynas nebūtų užterštas ir netrūktų gerųjų bakterijų. Kad jos daugintųsi, rekomenduojama valgyti ląstelienos turinčių daržovių ir vaisių: obuolių, riešutų, kalafiorų, petražolių, brokolių, artišokų, pomidorų, burokėlių, lęšių”, – vardijo pašnekovė.

Sveikos gyvensenos ir mitybos konsultantė, gydytoja Asta Keturkienė.

Įdomus faktas: sveikų bakterijų (mikrobiomo) turėtume turėti tiek, kiek sveria mūsų smegenys. Su netinkamu mikrobiomu siejama iki 90 proc ligų. Sveikos žarnyno bakterijos sudaro 85 – 90 proc. visų bakterijų. Jos ne tik dalyvauja virškinime, bet ir stiprina imunitetą, gamina B, K grupių vitaminus, reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Taip pat gamina amino, trumpos grandinės riebalų rūgštis, neuromediatorius (antidepresantus), vandenilio peroksidą, antioksidantus, ir kt. Mikrobiomai įtaką gali daryti: stresas, mityba, fizinis aktyvumas, daugelis vaistų (antibiotikai, kontraceptikai, chemoterapija, nesteroidiniai priešuždegiminiai, antipsichotiniai vaistai, statinai, rūgščių blokatoriai, ir kt.).

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko, žmogaus kūne nuolatos gyvena ir pavojingi žmogaus sveikatai virusai ar bakterijos. Maždaug 15 proc. iš visų mūsų kūne esančių mikroorganizmų yra priešiški. Jie dažniausiai nekelia pavojaus, tačiau pasirodo, kai, pavyzdžiui, peršąlame: nusilpęs organizmas kovoja su stipresniu užkratu ir nebesusitvarko su jo kūne esančiais virusais. Po gydymo antibiotikais mikrobioma pati savaime natūraliai atsikuria, tačiau jai atsistatyti gali padėti fermentuotas maistas – rauginti agurkai, kopūstai ar raugintas pienas. Itin svarbu pasirūpinti pilnaverte mityba ir vitaminais, kurie padės užkirsti kelią įvairioms ligoms.

- Reklama -

Vitaminai imunitetui ir produktai, kuriuose galime juos rasti

Rimantas Stukas atkreipia dėmesį, kad nors visiems gerai žinomas medaus, imbiero, česnako ir citrinos derinys yra puikus, tai – tik vienas iš galimų variantų, kuriuos mums padovanojo gamta. „Mūsų imuninei sistemai ypač didelį poveikį daro vitaminas C. Jo mes galime rasti įvairiuose produktuose, tačiau daugiausiai – citrusiniuose vaisiuose ir raugintuose kopūstuose. „Prieš 20-30 metų šio vitamino žmonės gaudavo valgydami karštas bulves, dabar jų vartojimas sumažėjo, o ir apdorojamos jos įvairiai: kepamos riebaluose, valgomos šaltos. Deja, didžiausia jų nauda – būtent šviežių, virtų ir karštų”, – patarė R. Stukas.

Asta Keturkienė patarė pasigaminti pušų spyglių ištraukos. Tereikia su vandeniu sumalti pušų spyglius, nukošti, pridėti medaus ir gerti.

„Mūsų sveikatai labai svarbūs ir vitaminai A, D, E. Antioksidanto, vitamino E rasime migdoluose, žemės ir lazdyno riešutuose, saulėgrąžų sėklose, špinatuose, brokoliuose, vitamino D – piene, pomidorų sultyse, grūdiniuose produktuose, vitamino A – spalvotose daržovėse: morkose, saldžiosiose bulvėse, moliūge”, – sakė A. Keturkienė.

Nepamirškite pasirūpinti ir svarbiausių mikroelementų – folio rūgšties, geležies, seleno, cinko atsargomis. Šių, mūsų organizmui svarbių medžiagų rasime žirniuose, duonoje, ryžiuose, salotose, česnakuose, brokoliuose, brazilinėse bertoletijose, jogurte, ankštiniuose produktuose.

Kaip vieną naudingiausių gėrimų, R. Stukas išskiria žaliąją arbatą, turinčią daug biologiškai vertingų medžiagų, padedančių stiprinti imuninę sistemą. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad norint rezultato, ją gurkšnoti vertėtų kiekvieną dieną.

Kaip įprastą košę paversti vitaminų bomba?

Profesorius R. Stukas pažymi, kad gerųjų bakterijų gyvybingumui užtikrinti ypač svarbios skaidulinės medžiagos. Jų yra daržovėse, raugintuose kopūstuose, šviežiose morkose, ropėse, burokuose, kruopų košėje, kurią, beje, galime pasigaminti taip, kad gautume daug naudingų vitaminų ir mineralų.

„Grikių, avižų, ryžių košę reikėtų gardinti šaukštu sėklų ir šaukštu riešutų. Taip padidės košės biologinė vertė. Visos sėklos yra naudingos – moliūgų, sezamų, saulėgrąžų, nes kiekviena iš jų turi savo sudėtyje skirtingų savybių. Dar vienas variantas – į košę įsidėti pjaustytų džiovintų slyvų, razinų. Valgydami tokius pusryčius gausime ir skaidulų, ir kalio. Kiekvieną savaitės dieną galime gaminti vis skirtingą košę – ir neatsibos, ir sveikai maitinsimės”, – patarė R. Stukas.

Sėklos ir riešutai paįvairins patiekalų skonį ir padidins vertę

Asta Keturkienė patarė prisiminti sėklas ir riešutus. Štai migdolų riešutuose yra ne tik gausu baltymų, bet ir kalcio, vitamino E. Brazilinėse bertoletijose – seleno, anakardžių riešutuose – geležies, žemės riešutuose – kalio, folio rūgšties, makadamijų riešutuose – tiamino, B grupės vitaminų, magnio, graikiniuose riešutuose – aminorūgščių, baltymo lecitino, kuris gerina smegenų veiklą.

Sėklos pasižymi anaboliniu poveikiu, puikiai tinka sportuojantiems bei tiems, kuriems trūksta jėgų, yra išsekę. Jei norite puikiai jaustis ir aktyvuoti žarnyno veiklą, mitybos specialistė ragina pasigaminti sėklų mišinį iš saulėgrąžų, sezamo, linų sėmenų, kanapių, moliūgų sėklų. Tokį mišinį galima berti tiek ant salotų, tiek ant troškinių ar gardinti košes, kokteilius.

Imuninę sistemą stiprins, energijos suteiks šis mišinys: prireiks 6 dalių ciberžolės, 3 dalių kumino, 3 dalių kalendros, 6 dalių pankolio, sauso imbiero miltelių, juodųjų pipirų, ketvirčio šaukštelio cinamono. Mišinį laikyti sandariame inde, berti į bet kokius nesaldžius patiekalus.

spot_img
spot_img

Prie daugiabučio laiptinės rastas senolio kūnas

Pasvalyje prie daugiabučio laiptinės rastas senolio kūnas. Kaip pranešė Policijos departamentas, pirmadienį, apie 14 val. 5 min., Taikos gatvėje, prie daugiabučio namo laiptinės, rastas mirusio 83 metų vyro kūnas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

„oho!“ gamintoja didina ankštinių užkandžių gamybą, nusitaikė į sveikuolius

Lietuviško kapitalo „oho!“ sausų pusryčių ir traškučių gamintojas „Naujasis Nevėžis“ didina ankštinių užkandžių gamybą. Netrukus pasiūlys naujus lęšių traškučius, kuriuose sumažintas druskos, riebalų bei cukraus kiekis. Anot bendrovės vadovo Gedimino Krutulio, augantis susidomėjimas ankštiniais, sveikesniais...

ORAI: Šiandien be lietaus, aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurinių krypčių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Trečiadienio dieną kai kur trumpas lietus. Vėjas šiaurinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 0–5 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug...

Gegužės 7-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Gegužės septintoji, antradienis – 127-oji metų diena (antroji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 237 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Butautas, Butautė, Butenė, Butenis, Butė,...

Astrologinė prognozė gegužės 7-ajai, antradieniui

AVINAS. Verslo reikalai neleis atsipalaiduoti. Jeigu internete ieškote darbo, galite gauti pranešimą apie siūlomą pokalbį. Ir per aukštas, ir per žemas jūsų savęs vertinimas gali užkliūti darbdaviui, todėl tinkamai pasiruoškite. JAUTIS. Emocijų kupina diena. Regis,...

„Rimi“ įsigyję šių uogų greitai ir pigiai pasiruošite gaivią vakarienę: išmėginkite danišką šaltsriubę „Koldskål“

Tradicinė danų mėgstama sriuba šiltuoju metų laiku valgoma kaip desertas po pietų ar skanaujamas vietoj vakarienės – būtinai su mažais biskvitiniais sausainėliais „Kammerjunker“ ir braškėmis: toks patiekalas gaivus ir pigus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė,...

Norintiems balsuoti iš anksto

Norėdami išbalsuoti iš anksto 2024 m. gegužės 12 d. vyksiančiuose Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, turėsite kreiptis į savo savivaldybės administraciją. Čia galėsite balsuoti prieš pat rinkimų dieną nustatytais laikais. Be to, balsuoti galima ir...

Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume teisę balsuoti turės 2 385 234 rinkėjai

Gegužės 6 d., likus vienai dienai iki išankstinio balsavimo pradžios, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinį 2024 m. Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo turinčių teisę balsuoti rinkėjų sąrašą. Iš viso šiuose rinkimuose...

Pirkėjų pamėgta tradicija jau grįžo į „Iki“ parduotuves: „Iki“ konditerių linkėjimai „Eurovizijai“ – ant...

Skaniau gali būti tik pirma vieta – taip sako „Iki“ konditeriai, iškepę šiųmetei „Eurovizijai“ skirtą tortą. Kasmet prekybos tinklas „Iki“ kartu su visa Lietuva neria į svarbiausio Europoje muzikinio konkurso siautulį ir „Eurovizijos“ vakarėlį...

Šiemet vykę vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai nepasiteisino. Reikės kartoti?

Du trečdaliai šalies gyventojų teigia, kad šiemet vykę vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai nepasiteisino, rodo LRT.lt užsakymu atlikta apklausa. Anot tyrimo, tokios nuomonės laikėsi besimokantis jaunimas ir respondentai, turintys vaikų. Kad tarpiniai tyrimai pasiteisino, mano 5 proc. apklaustų...

ORAI: Pirmadienio dieną protarpiais palis, kai kur smarkia

Pirmadienio dieną daugelyje rajonų protarpiais palis, kai kur smarkiai. Vietomis perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–18, šalies pietuose kai kur 19–21, šiauriniuose rajonuose vietomis...

Gegužės 6-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (diena be dietų)

Gegužės 6-oji – Tarptautinė diena be dietų. Gegužės šeštoji, pirmadienis – 126-oji metų diena (pirmoji 19-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 238 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Benedikta, Judita, Liucija, Liucijus, Minvyda, Minvydas, Minvydė,...

Astrologinė prognozė gegužės 6-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Pasistenkite įveikti vidinį inertiškumą, nesėdėkite sudėję rankas. Darbuokitės, plušėkite. Pernelyg neimkite į širdį išgirstos kritikos ar replikos. Jeigu darote, ką galite ir privalote, jūsų sąžinė turėtų būti rami.         JAUTIS. Šiandien jums svarbesnis bus vidinis,...

Policija gegužę tikrins vairuotojų blaivumą, vykdys saugos diržų, vaikams skirtų sėdynių naudojimo kontrolės priemones

Policija gegužės mėnesį vykdys įvarius reidus, kurių metu tikrins vairuotojų blaivumą, vykdys saugos diržų, vaikams skirtų sėdinių naudojimo kontrolės priemones. Kaip pranešė Policijos departamentas, tikslinės prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemones gegužės mėnesį bus vykdomos valstybinės ir...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img