16 C
Pasvalys
2024 / 05 / 14

Patarimai investuoti pradedančiam jaunimui: naujas automobilis atsipirks tik su viena sąlyga

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Pirmuosius žingsnius investavimo pasaulyje žengiantiems jaunuoliams kyla visai nekuklus klausimas – kaip investuojant be rizikos uždirbti kuo stambesnę sumą pinigų? Be to, finansų ekspertai pastebi, kad į investavimą jaunimas žvelgia plačiai – juos domina ir tai, kaip ir kada sugrįžta į studijas arba į naują automobilį suinvestuoti pinigai. Įsidarbinusiems tampa aktualus ir pensijos kaupimas.

- Reklama -

Nuo ko jaunuoliams pradėti mokytis investuoti ir apie kokias investavimo formas pagalvoti, pataria finansų ekspertės dr. Asta Klimavičienė ir Sigita Pranckėnaitė.

Investuoti pradėkite nuo klausimo sau

„Swedbank“ duomenimis, Lietuvoje aktyviau investavimu domėtis jaunimas pradeda sulaukęs 21 metų. Vidutinė suma, kurią per mėnesį skiria šios amžiaus grupės jaunuoliai, siekia apie 140 Eur.

Su jaunimu daug bendraujanti ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja A. Klimavičienė teigia, kad pirmaisiais investavimo žingsniais domimasi mokykloje. Moksleiviams rūpi, nuo ko pradėti, kiek lėšų skirti ir kaip ilgai investuoti. Tuomet jauniems žmonėms A. Klimavičienė užduoda klausimą – įsivaizduokite savo ateitį po 10 ar 15 metų, kokią svajonę ar tikslą tuo metu norėsite įgyvendinti?

„Trokštate pakeliauti ar pagyventi kokioje nors pasaulio šalyje, įgyti puikų išsilavinimą, nusipirkti naują automobilį? Kai žinai, kad po 10 metų nori turėti konkrečią sumą pinigų, kad galėtum įgyvendinti savo svajonę, tada gali sukurti planą, ką daryti, į ką, kokiomis sumomis ir kurį laikotarpį investuoti. Paskaičiuoji, kiek reikia uždirbti iš investicijų, kad sukauptum reikiamą sumą“, – sako finansų ekspertė.

Vis dėlto ne visi žmonės, juo labiau jaunuoliai, turi tolimą ir konkretų ateities tikslą. Tokiu atveju pradėti investuoti vis tiek verta, nes investicijos padės sukaupti pinigų. Neturint konkretaus tikslo, reikėtų galvoti, kiek gali sau leisti investuoti. Ekspertės teigimu, dabar yra daugybė įvairių investavimo priemonių, leidžiančių investuoti po 100 Eur, 50 Eur ir dar mažesnėmis sumomis.

- Reklama -

Ar atsipirks naujas automobilis?

Finansų ekspertė dr. Asta Klimavičienė.

Viena dažniausių investuoti pradedančių žmonių dilemų – į ką investuoti? A. Klimavičienė pastebi, kad jaunimą investavimo ir asmeninių finansų valdymo sritys domina plačiai. Pasitaiko diskusijų, ar investicija galima laikyti mokamas studijas universitete arba naują automobilį. Anot pašnekovės, investuojant visuomet reikia skaičiuoti tikėtiną investicijų grąžą. Sakykime, naujam automobiliui ir kokybiškoms studijoms universitete bus reikalinga panaši pinigų suma. Galimas daiktas, kad jaunam žmogui prireiks paskolos šiems dalykams įsigyti. Šiuo atveju valstybės remiama studijų paskola bus teikiama su lengvatomis.

„Investavimas į studijas labai greitai žmogui sukurs naudą. Įgytos žinios, gebėjimai, profesinis ekspertiškumas nenusidėvės kaip automobilis. Atvirkščiai – kompetencijų vertė augs ir suteiks galimybę gauti vis didesnes pajamas, net ir žinant, kad baigus studijas, reikės pradėti grąžinti studijų paskolą. Taigi studijos padės susikurti geresnę gyvenimo kokybę ateityje, ko negalime tikėtis iš naujo automobilio, kuris ilgainiui nusidėvės ir nuvertės“, – aiškina A. Klimavičienė ir priduria, kad investicija į naują automobilį atsipirktų tik tuo atveju, jeigu savininkas jį naudotų darbui, pavyzdžiui, įsidarbintų pavėžėju.

Investicija galima laikyti ir monetas ar pašto ženklus, kuriuos kaupiate, kad, atėjus laikui, galėtumėte parduoti. Literatūroje yra išskiriamos trys pagrindinės turto klasės, į kurias investuojama: obligacijos, akcijos ir alternatyvusis investavimas. Investuotojų asociacijos valdybos narė, ISM ekonomikos doktorantė Sigita Pranckėnaitė pataria jaunimui daugiau pasidomėti investavimu į akcijas. Tai laikoma rizikingesne investavimo forma, tačiau jaunuoliams prieš akis – ilgas investavimo laikotarpis, dėl to, anot finansų ekspertės, jie gali sau leisti prisiimti didesnę riziką.

„Tiems, kas pradeda žengti pirmuosius investavimo žingsnius, siūlyčiau pradėti investuoti į „Nasdaq“ Baltijos vertybinių popierių biržą įtrauktų įmonių akcijas, nes tai skatina pažinti savo šalies ir regiono ekonomiką. Remiantis Lietuvos investicijų indekso apžvalga, 1996–2021 m. laikotarpiu metinė akcijų grąža sudarė 9,5 proc.“, – pastebi S. Pranckėnaitė.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad šiandien tarp jaunimo populiaru investuoti ir į investicinius ETF fondus (angl. exchange-traded funds), kurių vienetais biržoje prekiaujama kiekvieną dieną. „Įprastai ETF yra pasyviai valdomi ir seka konkretų indeksą, sektorių, žaliavas ar kitą turtą. Investuojant į ETF vienetus, savo portfelį lengviau išskaidyti, nei tai būtų galima padaryti investuojant į pasirinktų įmonių akcijas“, – paaiškina S. Pranckėnaitė.

Ar apie pensiją galvoti jau mokykloje?

finansų ekspertė Sigita Pranckėnaitė.

Kaupti senatvės pensijai – tai taupyti ateičiai, kurios dažnas jaunas žmogus dar nė neįsivaizduoja. Tačiau tai – ilgalaikio investavimo dalis. Kuo ilgesnį laikotarpį žmogus kaups, tuo mažesnių mėnesinių sumų jam reikės, kad ateityje pavyktų sukaupti solidžią sumą.

Anot A. Klimavičienės, mokykloje rimtai galvoti apie pensiją nebūtina. Tačiau galima imti domėtis pensijų sistema ir pensijų pakopomis. Pradėjus dirbti ir atėjus laikui priimti sprendimus dėl kaupimo, tai padaryti bus paprasčiau.

Įsidarbinę jaunuoliai ima rimčiau domėtis pensijomis. „Mane įtraukė į II pakopą, ką daryti: likti ar išeiti?“ – vieną dažniausių klausimų pateikia A. Klimavičienė. Anot jos, automatinis įtraukimas į II pensijų fondo pakopą yra geras būdas paskatinti jaunus žmones taupyti. Į šią pakopą investuojamos sumos nėra didelės, be to, prisideda ir valstybė. Taip po truputį per ilgą laikotarpį susikaupia nemaža suma. Net ir investavimu nesidomintiems jaunuoliams tai yra būdas pasididinti valstybės pensiją ateityje.

„Dėl III pakopos pensijų jaunuolių klausimų sulaukiu rečiau, nes tokiu atveju paprastai jie renkasi investuoti savarankiškai ir nebūtinai į III pakopą“, – pastebi pašnekovė.

Investavimo pradžia visuomet reiškia mokymąsi, o tie, kas mokosi, – klysta. Finansų ekspertės įsitikinusios – svarbiausia pradėti ir išsirinkti savo tikslui pasiekti reikalingas investavimo priemones. Galiausiai reikia tinkamai pasirinkti, iš kokių šaltinių, internetinių portalų, grupių ar žmonių mokysitės investuoti. Sąžiningi investavimo specialistai niekuomet nežadės aukso kalnais kvepiančios grąžos, o ir neagituos investuoti tik į vieną konkretų finansinį produktą.

Monika Visockytė
Komunikacijos projektų vadovė
ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

spot_img
spot_img

Kova su elektronikos atliekomis pasaulyje: ar Lietuva pralaimės?

Kaip parodė tyrimas, 2022–2023 metais net 50 proc. šalies gyventojų įsigijo elektrinių transporto priemonių ir įrankių. Pusės tyrimo respondentų dalyvių motyvas įsigyti tokią įranga buvo jos patogumas naudoti bei prižiūrėti, o ketvirtadalis nauja technika...

IKI darbuotojams – specialus fondas: asmeninės nelaimės atveju garantuoja išmokas

Išskirtinį prekybos tinklo „Iki“ dėmesį darbuotojų gerovei liudija ne tik kuriama palanki aplinka, papildomos naudos ir dėmesys profesiniam ugdymui, bet ir platesnį socialinį poveikį turinčios priemonės. Aukštą vidinę kultūrą ir glaudžius komandos tarpusavio santykius...

ORAI: Antradienio dieną be lietaus, temperatūra 16–21 laipsnis šilumos

Antradienio dieną be žymesnio lietaus. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra 16–21 laipsnis šilumos. Trečiadienį lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną pietų, pietryčių, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 5–10, pietrytiniuose rajonuose kai kur 2–4 laipsniai šilumos,...

Gegužės 14-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 14-oji – Pilietinio pasipriešinimo diena; Jaunimo darbuotojo diena. Gegužės keturioliktoji, antradienis – 134-oji metų diena (antroji 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 230 dienų. Savo vardadienius šiandien švenčia Bonifacas, Gintaras, Gintarė, Motiejus, Teisutis; rytoj:...

Astrologinė prognozė gegužės 14-ajai, antradieniui

AVINAS. Ši diena žada sėkmę visuomeninėje veikloje, sporte, scenoje. Regis, iš aplinkinių sulauksite daugiau draugiškumo, o gal ir realios paramos. Jūsų dėmesiu džiaugsis vaikai. JAUTIS. Šiandien itin svarbu būti dėmesingiems artimiausiems žmonėms. Jiems to tikrai...

Neišlaidauti – lengva: per metus „Rimi“ pirkėjai sutaupė beveik 3 mln. eurų 

Prekybos tinklas „Rimi“ jau metus tęsia savo pažadą pasiūlyti kuo daugiau geros kainos prekių ir leisti pirkėjams  sutaupyti, perkant  mėgstamus produktus pigiau. Nuo praėjusių metų pavasario parduotuvių lentynose bene žemiausia įprasta kaina rinkoje galima...

Ruoškite daugiau vietos šaldikliuose: „Iki“ paskelbė „Ledų fiestą“ su nuolaidomis iki 50 proc. ir...

Kad ir koks oras už lango, viena aišku – sulig pirmąja šiluma ledų imame skanauti daugiau. Šiltasis metų laikas – laikas ne tik pamėgtai klasikai, bet ir proga atrasti įvairiausius naujus skonius, derinius ir...

ORAI: Šiandien, be lietaus, temperatūra 15–20 laipsnių šilumos

Šiandien Lietuvoje lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurinių krypčių, 3–8 m/s. Temperatūra 15–20 laipsnių šilumos. Antradienį žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 3–8 laipsniai šilumos, dirvos paviršiuje vietomis šalnos 0–3...

Astrologinė prognozė gegužės 13-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Nors jums norėsis ramybės, artimieji reikalaus daugiau dėmesio. Pasistenkite juos išklausyti. Tai gali suteikti lengvą susitaikymą, jeigu kilo problemų asmeniniuose santykiuose. JAUTIS. Šiandien jums seksis užsiimti protine veikla, organizuoti renginius ar pan. Jei užplūs...

Astrologinė prognozė gegužės 12-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Geriausiai šiandien seksis bendrauti su artimais žmonėmis įprastoje aplinkoje. Galite surengti namuose ar sodyboje nedidelę gurmanišką puotą savo artimiesiems, vaikams. JAUTIS. Neatsisakykite gauto pakvietimo, pasiūlymo apsilankyti pas draugus, kaimynus ar gimines. Jūs tikrai labai...

Astrologinė prognozė gegužės 11-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Nederėtų rizikuoti nei reputacija, nei pinigais, kad ir kaip viliojamai nuskambėtų avantiūristinis pasiūlymas. Reformas namų ūkyje, asmeniniame gyvenime reikia vykdyti apgalvotai, tariantis bei derinant interesus su šeimos nariais. JAUTIS. Regis, neišvengsite nesusipratimų. Jūsų požiūris...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gegužės 13–19 dienoms. AVINAS Savaitės pradžia provokuos avantiūroms, rizikai, tiek susijusiai su meile, tiek su pirkimais-pardavimais bei verslais. Gali būti smagu, o gal šį kartą avantiūrizmas išeis ir į naudą. Seksis visuomeninėje...

Įsigiję pigiau vištienos „Rimi“, pasiruošite kepsnelių „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa draugų kompanija

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas...

Šeimos gydytoja papasakojo, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai mesti svorį

Sparčiai šylant, orams nemaža dalis žmonių pradeda intensyviai ruoštis vasaros sezonui ir daugiau dėmesio skiria savo kūno linijoms. Tiesa, net pradėjus aktyviau sportuoti ir riboti tam tikrų maisto produktų kiekį, ne visada gali pavykti...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img